hof d.d 19 december 2019 parallel ouderschap light

In deze (experimentele) ‘schottenzaak’ zijn ouders er met begeleiding van de GI binnen een ondertoezichtstelling, en onder regie op afstand van het hof, in geslaagd elkaar te vinden in een co-ouderschap voor hun nog jonge kind. 

Het hof houdt de zaak nog voor een korte periode aan om de GI de gelegenheid te bieden met de ouders een ouderschapsplan in te richten dat aansluit op de schottenovereenkomst: wordt het een vorm van co-operatief ouderschap of parallel ouderschap? Daarover wil het hof geïnformeerd worden voordat de zaak wordt afgesloten. 

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHSHE:2019:4618

Opmerking vanuit Herken Ouderverstoting;

Ten eerste had de lange procesduur en stapeling voorkomen kunnen worden met anamnese; de MASIC.

Om vervolgens direct er voor te zorgen dat de ouders tegen zichzelf beschermd worden, door juist, een ’schot’, er tussen te zetten. Een strikt ouderschapsplan zorgt ervoor dat ouders niet meer met elkaar hoeven te communiceren. Dus geen inmenging van de keten, maar wel sancties/consequenties voor de ouder die de beschikking niet nakomt. Dat kan een rechter uitspreken!

Nu moet dus de GI helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan, terwijl de Herziene richtlijn scheiding en jeugdigen toch wel heel duidelijk is (openbaar) dat de GI geen kijk heeft op psychopathologie , een eigen manier van waarheidsvinding hebben en desondanks toch de regie overnemen en zelfstandig de omgang wijzigen of stoppen. (Dus voorbij gaan aan de beschikking)

Oplossing; als dan zo nodig die GI (verdienmodel) ertussen wil blijven, dan hoort een rechter heel duidelijk te zijn in de beschikking; dit is het, zo gaan we het niet doen en anders….” De GI krijgt de opdracht een SA (schriftelijke aanwijzing)  te geven aan de ouder die de omgangsafspraken/parallel ouderschap niet nakomt.

Het mooie is dan dat de rechter het lijntje houdt. Geen SA betekent dat ouders het netjes doen, een SA is aanleiding om de pathogene ouder te motiveren het juiste te doen, of wijziging hoofdverblijfplaats.

Van de voorzitter van het Expertteam Ouderverstoting, tevens rechter bij het Hof 's-Hertogenbosch, mogen wij beter verwachten!