Met het Rapport Kalmijn Echtscheiding en contactverlies tussen ouder en kind nov 21, in gedachten , is dit een waardevol boek.

Waarom niet dit boek bestellen en met een liefdevolle boodschap, een uitnodiging tot een gesprek, naar jouw kind sturen/ zorgen dat jouw kind dit persoonlijk ontvangt.

Immers in het rapport staat dat de (volwassen) kinderen graag het contact hersteld zien, maar het initiatief liever aan de ouder overlaten.

Contact, dat herstel jezelf en niet via derden. Zeker niet via een jeugdbeschermingsketen. Verplaats je in jouw kind. Zou jij het fijn vinden als derden zich zo zouden bemoeien met jouw gevoelsleven?

Maar goed, hereniging, hoe doe je dat dan verantwoord? Hoe zorg je ervoor dat het niet uitloopt op teleurstellingen?

Dit boek kan een mooie aanleiding zijn, een inleiding tot hersteld contact, zonder op eieren te hoeven te lopen. Elkaars grenzen respecterend. 

Mooi meegenomen dat jouw kinderen ook zo destructieve patronen kunnen doorbreken. Immers , ken jouw geschiedenis. 

https://www.bol.com/nl/f/in-gesprek-met-je-ouders/9300000013755645/


Samenvatting

Om te weten waar je bent of waar je naartoe gaat moet je weten waar je vandaan kom. Denk eens aan je vader of moeder en vraag je dan in stilte dit af. ‘Wat weet ik eigenlijk van jou? Wat weet je van de levensloop van je ouders, als kind, jongere, jongvolwassene, van de gebeurtenissen die zij als persoon en als jouw ouder en opvoeder hebben gevormd en van de dromen die ze gekoesterd hebt en mogelijk nog koesteren? Als je het antwoord niet weet, dan is het belang om met je ouders in gesprek te gaan niet gemakkelijk te overschatten. De geschiedenis van je ouders is een belangrijke bepaler van jouw geschiedenis, jouw eigen levensloop. Hoe meer je van hen kent en begrijpt, hoe beter je jezelf kent en begrijpt. Vandaar dit boek. Het is voortgekomen uit het project Levenslooppsychologie waarin studenten gevraagd werd om ‘met hun ouders kennis te maken’ aan de hand van een interviewschema. De ervaringen daarmee waren soms schokkend en verrassend, maar meestal zo positief voor de relatie tussen beide partijen, ouders en kinderen, dat het schema ook aan andere groepen dan studenten is uitgereikt. Die belangrijke en vaak ontroerend positieve ervaringen, samen met praktische handvatten voor het aanvangen en in goede banen leiden van het gesprek en een handig invulgedeelte, vormen de inhoud van dit boek. Daarom, met dit boek in de hand, ga naar je ouders, vraag om een interview, doe de ervaring op dat ze dat waarschijnlijk spannend en zinvol vinden, en concludeer na afloop dat je niet alleen hen maar ook jezelf beter hebt leren kennen.


PSYCHOLOOG RENÉ DIEKSTRA: 'INTERVIEW JE OUDERS, VOER HET BELANGRIJKSTE GESPREK VAN JE LEVEN'. (bron: Linda.nl)

Hoe goed ken jij je verwekkers? Volgens psycholoog René Diekstra (74) valt er bij velen nog wel wat essentiële kennis te winnen. Zijn voorstel: interview je ouders. ‘Je leert hen, en jezelf, beter begrijpen.’

Zijn boek In gesprek met je ouders is een handleiding om deze conversatie aan te gaan, met vragenschema en al.

DUIZENDEN REACTIES

Diekstra werkt aan een cursus levensloop-psychologie als hij zich realiseert dat hij eigenlijk vrij weinig weet over de levensloop van zijn eigen ouders. Hij geeft zijn studenten een opdracht mee: hier heb je een vragenschema, ga je ouders maar interviewen. Dit experiment blijkt een succes. Begin 2020 schrijft Diekstra hier een column over.

Deze column blijkt het startschot voor een tsunami aan reacties. Hij vertelt: “In drie weken tijd kreeg ik bijna zevenduizend reacties van mensen die dit graag wilden proberen. Heel bijzonder, ze komen nog steeds binnen. Veel volwassenen hadden er nog nooit bij stilgestaan dat zo’n interview een optie is. Maar als ze het eenmaal voorstellen, wijst bijna geen enkele ouder dat idee af.”

NUANCE EN BEGRIP

Voor zo’n interview heeft Diekstra een vijftiental thema’s opgesteld, die je met je ouders doorloopt. Hoe was hun jeugd? Van welke keuzes hebben ze spijt? Wat waren hun gelukkigste momenten tot nu toe? Hoe was de band met hun eigen vader en moeder? Niet een-twee-drie zaken die je steevast bespreekt in het wekelijkse theekransje.

Toch zijn juist deze thema’s van groot belang, pleit Diekstra. “Je leert hierdoor je ouders beter kennen en daarmee hun gedrag beter begrijpen. Vaak zorgt dat voor een genuanceerder oordeel over hen, en de keuzes die ze maken. De rolverdeling verandert in zo’n interview setting. Ineens zijn zij niet alleen maar opvoedingsfunctionarissen, maar ook gewoon ménsen.” In deze gesprekken komen vaak kwesties bovendrijven die anders niet aan bod waren gekomen, maar wél van belang zijn.

Diekstra: “Een man van een jaar of veertig wilde graag zijn vader interviewen. Hij vertelde dat zijn vader hem nooit knuffelde of aanraakte, dat het voelde als afwijzing. In het interview vertelde die vader met een snik in zijn stem dat hij ooit is betrapt terwijl hij met een vriendje een seksueel getint spelletje deed. Hij werd naar de politie gesleept en voor alles uitgemaakt, wat ervoor zorgde dat hij nooit meer een man of jongen durfde aan te raken. Die kennis was voor zijn zoon van enorm belang, de puzzelstukken vielen op hun plek. Hun relatie werd er beter door.”

HOE INTERVIEW JE JE OUDERS?

Het kan dus prachtige resultaten geven, zo’n openhartig interview met je ouders, maar het is van belang dat je dit met zorg aanpakt. Laat je verzoek niet uit de lucht vallen, maar leg uit waaróm je dit wilt doen. Vertel dat je hen beter wilt leren kennen en spreek meteen af dat het hele gesprek vertrouwelijk is (tenzij je ouders expliciet aangeven dat dit niet hoeft).

Diekstra voegt toe: “Als ze iets niet meteen willen vertellen, zet hen dan niet onder druk. Soms komen ze later terug op bepaalde onderwerpen, na wat langer nadenken. Daarnaast adviseer ik altijd om je ouders los van elkaar te spreken. Soms zorgt dat voor afwijkende verhalen of herinneringen, maar dat is oké. Discussieer dan vooral niet over welke het meest ‘juist’ is. Het moet een open en veilig gesprek zijn.”

BELANG

“Dit soort gesprekken zijn echt van groot belang,” vervolgt Diekstra, “Soms worden trauma’s of kwetsbaarheden generatie op generatie overgedragen en heb je daar simpelweg geen weet van, tot het je verteld wordt. Deze kennis biedt je een zuiverder beeld van jezelf. En het geeft je de kans om daarmee aan de slag te gaan, als dat nodig is.”

Daarnaast kan zo’n interview een mooie vorm van sluiting bieden. Diekstra kreeg bijvoorbeeld een verzoek van een vrouw wier vader ernstig ziek was. Vlak voor hij overleed, heeft ze hem alle vragen kunnen stellen. In etappes, want het kostte veel energie. De laatste vraag van het interviewschema is altijd: wat zijn de gelukkigste momenten van je leven? Diekstra vertelt: “Het antwoord van die vader was: ‘Daar mag je ook onze gesprekken van de laatste dagen toe rekenen.’ Dat raakt me. Om dit soort dierbare momenten gaat het.”