Heb eens wat meer aandacht een beleid hoe je die scheiding vertelt aan de kinderen. Laat je wat dat betreft begeleiden door professionals en kom samen tot 1 verhaal. Weet dat kinderen, eenmaal volwassen, zich nog helder voor de geest kunnen halen welke muziek op stond, hoe het rook in huis, waar het gesprek plaats vond, wat je aanhad. Zo’n gesprek kan aardig traumatisch zijn voor het kind!

Een terechte opmerking: al ben je jaren verder en zelfs al ruim volwassen, zou het niet mooi zijn als de gescheiden ouders uiteindelijk samen het gesprek over doen?

Enkele boeken. Als je nou digitaal op zoek gaat, kom je er achter dat er heel wat boeken voor kinderen zijn geschreven ene ook te verkrijgen bij de bibliotheek.

De Prinses die droomde van aardbeien

Auteur                  : Tineke Toet

Coauteur              : Caroline van Pelt

Uitgever               : Abc Uitgeverij

Nederlands

1e druk 9789081893305

mei 2012

Hardcover 32 pagina's

Samenvatting

Scheiden met jonge kinderen is een ingrijpende gebeurtenis. Dit prachtige prentenboek helpt bij het bespreken en verwerken hiervan. Het laat met behulp van luchtige, maar duidelijke tekst en kleurrijke, tot de verbeelding sprekende, illustraties, het proces van de scheiding zien. Een mooi modern sprookje dat ook zeer geschikt is voor leerkrachten om voor te lezen in de kring op school, voor kindercoaches, grootouders, hulpverleners en pedagogen.

Recensie(s)

Eerste deel van de 'Hoe vertel ik het-reeks': moderne sprookjes in prentenboekvorm bedoeld voor het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen. Dit deel gaat over (echt)scheiden. Het verhaal begint waar het klassieke sprookje ophoudt: een prins en een prinses wonen in een mooi kasteel en krijgen samen een zoon en een dochter. Maar desondanks zijn ze niet gelukkig. Hij wil koning worden, maar zij voelt zich niet thuis in het kasteel en droomt van aardbeien en een vrij leven. Het geluk keert terug als ze ieder hun eigen weg gaan. De kinderen genieten beurtelings van het buitenleven bij hun moeder en van het spelen in de donkere gangen van het kasteel. Toch nog eind goed, al goed dus. Maar: 'We zijn nú gelukkig en verder... zien we het wel.' Het onderkennen van onverenigbare verlangens is herkenbaar en kan ook door jonge kinderen worden ingevoeld. Het boek slaagt dan ook in zijn opzet om het onderwerp echtscheiding op een luchtige manier aan te kaarten. Er worden geen schuldigen aangewezen en de boodschap dat geluk geen vast gegeven is, getuigt van realiteitszin. Prentenboek met paginagrote collageachtige illustraties in heldere kleuren en korte teksten in grote zwarte of witte letters. Om samen met kinderen in te lezen en over te praten. Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.


 

Julia heeft 2 huizen

Auteur         : N. Wisse Smit

Uitgever       : Niño

Nederlands

2e druk 9789085605201

april 2007

Hardcover 40 pagina's

Samenvatting

Julia woont in twee huizen: ze heeft een huis met papa en een met mama. Soms is dat jammer en soms juist leuk. De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding. Over scheiden in het algemeen, het gevoel van kinderen van gescheiden ouders dat ze of de ene of de andere ouder verdriet doen, een verhuizing van een van de ouders, een nieuwe partner en gezinsuitbreiding.

De verhalen zijn geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf zes jaar, en bieden een handvat om de verschillende situaties en gevoelens te kunnen bespreken. Het belangrijkste uitgangspunt van Julia heeft twee huizen is dat kinderen vertrouwen en zekerheid nodig hebben. Het vertrouwen dat papa en mama er, ondanks hun scheiding, nog steeds allebei voor het kind zijn. De zekerheid dat het kind geen schuld heeft aan de scheiding en, ondanks de veranderde situatie, gelukkig mag en kan opgroeien.

Nicoline Wisse Smit is gescheiden en moeder van een dochter. Zij besloot dit boek te schrijven vanwege haar behoefte aan een goed kinderboek om haar scheiding bespreekbaar te maken.

Recensie(s)

De ouders van de 6-jarige Julia zijn gescheiden. In dit boek wordt in zes voorleesverhalen uiteengezet wat dit voor haar betekent en hoe zij zich er bij voelt. Ze heeft twee huizen, vindt het moeilijk om soms te kiezen omdat ze de andere ouder geen verdriet wil doen, krijgt te maken met de vriendin van papa en een halfbroertje. De verhalen, die gemiddeld vier bladzijden beslaan, zijn geïllustreerd met wellicht met de computer vervaardigde tekeningen van met name kleine figuren in felle kleuren, die veelal de emoties in het verhaal verbeelden. Door de opzet van de verhalen en de directe vragen aan de lezer bieden ze veel handvatten om een gesprek met het kind te starten. De gescheiden ouders gaan erg goed met elkaar om en zijn los van elkaar. Zo gunnen ze elkaar een nieuwe relatie en vieren ze gezamenlijk de verjaardag van Julia. De situatie is erg rooskleurig en zal voor veel kinderen en ouders anders zijn. Voor ouders die dit boek met hun kind gaan lezen, kan het dan ook confronterend zijn. Met een instructie voor de voorlezer waarin elk hoofdstuk belicht wordt. Geschikt als handvat om verschillende situaties en gevoelens ter sprake te brengen met kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Drs. M.L. de Jager

Er zijn nog veel meer boeken…