nlenfrde
Het is zo ontzettend triest dat er mensen zijn, die aan de knoppen draaien, die weten waar het fout gaat, maar de juiste oplossingen, ingrepen, niet toepassen. Zeker, als je, als professor verbonden bent aan het Jonker Verweij Instituut, uiteraard meer zou kunnen weten, als je maar wilt! Maar ja, maar weten, is ook meer moeten doen!
 
Uiteraard hebben wij professor Boutelier bevraagd tijdens zijn presentatie op de digitale Dag van de Zorg en Veiligheid, VNG, 29 juni 2020. Dit keer werden we niet genegeerd, maar de antwoorden waren zo vaag, dat wij er toch maar weer een mailtje aan waagden. Met de erkenning dat wij goed op de hoogte zijn van de misstanden, maar geen belofte daar nu eens eindelijk een einde aan te maken, kunnen wij niets.

Van: Marieke van Woerkom <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>
Onderwerp: Antw: Dag van zorg en veiligheid
Datum: 12 juli 2020 om 21:41:39 CEST
Aan: Hans Boutellier <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>
Kopie: Annemarie van Mackelenbergh OVS <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

Geachte Prof. Boutellier,
 
Teleurstellende reactie voor een wetenschapper die deelneemt aan de dag voor zorg en veiligheid en bij een kritieke vraag claimt onvoldoende ingevoerd te zijn.
 
Ik kan hier slechts op reageren met de volgende quote:
“The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”
Met vriendelijke groet,
Marieke van Woerkom
Secretaris

Van: Hans Boutellier
Onderwerp: RE: Dag van zorg en veiligheid
Datum: 1 juli 2020 om 11:23:59 CEST
Aan: Marieke van Woerkom

Geachte mevrouw Van Woerkom,
 
Natuurlijk hebben ouders recht op kwaliteit in de jeugdzorg, maar ik acht mij onvoldoende ingevoerd om me uit te spreken over de mate waarin deze thans geleverd wordt. In het algemeen ben ik van mening dat niet zozeer ‘de vraag’,  maar de problemen (en de kansen) centraal moeten staan in hulpverlening. Daar moet het gesprek tussen ouders, kinderen en hulpverleners over gaan. Bij voorkeur worden ze het daarover eens – anders is zinvolle hulpverlening niet mogelijk.
 
Bedankt voor uw reactie, met vriendelijke groet, Hans Boutellier
 
Prof. Dr. J.C.J. (Hans) Boutellier
Verwey-Jonker Instituut 

Van: Marieke van Woerkom 
Verzonden: maandag 29 juni 2020 19:38
Aan: Hans Boutellier 
Onderwerp: Dag van zorg en veiligheid

Geachte heer Boutellier,
 
Wat teleurstellend dat u vandaag geen direct antwoord gaf op de vraag of ouders en kinderen niet gewoon recht hebben op kwaliteit binnen de jeugdzorg. Uit de diverse presentaties die vandaag gegeven werden, werd dit beeld bovendien nog eens bevestigd. De sector is zich bewust van haar tekortkomingen, echter de dialoog met de klant is schijnbaar niet mogelijk.
 
U liet overigens wel blijken dat onze stichting enorm goed inzicht heeft in de niet integere gang van zaken binnen deze sector.
 
Hoe kunnen we bereiken dat de sector zelfreflectie gaat tonen, daadwerkelijk laat blijken dat het anders kan? 
 
Het is voor ons onbegrijpelijk dat een ieder binnen deze sector, inclusief u zelf, de ogen sluit voor de enorme misstanden die plaats vinden in de sector door:
  • grote aanwezigheid van overdracht bij de hulpverleners
  • een te laag opleidingsniveau
  • machtsmisbruik (onevenwichtige verhouding klant vs hulpverlener)
  • drang en dwang
  • verwevenheid met het familie-en jeugdrecht 
Graag brengen wij daarbij het onderstaande onder uw aandacht:
 
Wij zien uw reactie graag tegemoet.