Herken Ouderverstoting ageert tegen de zogenaamde hulpeloosheid/ handelingsverlegenheid bij ouderverstoting.

Onder het mom ‘het kind wil het nu eenmaal zo (zogenaamde stem van het kind) en ‘we’ hebben geen herenigingsprogramma’s, geen professionals die handelend kunnen optreden (hoe zo handelingsonbekwaam …) laten we het kind dan maar achter bij de pathogene ouder.

Daar zijn we na het symposium en met de kennis van nu, al moeten we die uit het buitenland halen, helemaal klaar mee.

Het is schrijnend dat de overheid al sinds de jaren 70 bekend is met ouderverstoting, maar nooit Nederlandse psychologen of andere professionals gestimuleerd heeft om met passende oplossingen te komen.

Het is schrijnend dat wij de kennis uit het buitenland moeten halen.

Het is ronduit stuitend dat passende oplossingen uit de weg worden gegaan, daar er anders niets aan ons te verdienen is.

Het is schandalig dat de professionals, die het verschil zouden kunnen maken, gedemoniseerd worden en de ‘foute’ professionals een podium krijgen.

Dat er überhaupt ouder belangen groepen zoals Herken Ouderverstoting moeten bestaan.

Als er ingegrepen hoort te worden bij seksueel misbruik, fysieke mishandeling en/of verwaarlozing, dan mag ‘men' zeer zeker niet voorbij gaan aan geestelijke kindermishandeling ten gevolge van pathogeen ouderschap. 

"Daarnaast tonen empirische studies aan dat het voor kinderen minder schadelijk is om van de verstotende ouder te worden gescheiden dan om het proces van ouderverstoting door te laten gaan! Geen enkele van de empirische onderzoeken beval aan te wachten totdat het proces „zichzelf opgelost” heeft, of om kinderen te laten beslissen bij welke ouder ze willen gaan wonen."
Templer, K., Matthewson. M., Haines, J., Cox, G. Recommendations for best practice in response to parental alienation: findings from a systematic review. J Fam Ther. 2016; 

https://doi.org/10.1111/1467-6427.12137