Open de volgende link en lees even; RvdK aanpak ouderverstoting. Sasha Ruster geeft 15 mei 2019 toe dat ouderverstoting kindermishandeling is. Daar is Herken Ouderverstoting natuurlijk erg blij om, maar dit roept meteen vragen op:

  • Wordt dit gecommuniceerd naar alle raadsonderzoekers en gedragsdeskundigen?

Daar kregen we redelijk snel een antwoord op: Informatieblad RvdK ouderverstoting/oudervervreemding. Ook deze informatie roept bij Herken Ouderverstoting natuurlijk vragen op: 

  • Gaan ze iedereen bijscholen?
  • Hoe gaan ze bijgeschoold worden, door wie?
  • Wat is dan de boodschap?
  • Is men nu definitief afgestapt van de Koninklijke weg?

Dus blijven wij onze hand reiken, want die handelingsverlegenheid, voortkomend uit de handelingsonbekwaamheid; daar zijn we nu wel klaar mee. Diverse malen hebben wij gemaild en uiteindelijk kregen we 20 juni 2019 dit antwoord:

Datum: 20 juni 2019
Aan: Marieke van Woerkom

Geachte mevrouw van Woerkom,

Mijn antwoord op uw mail is dat de RvdK het interne informatieblad aanvankelijk heeft gedeeld in een bespreking over dit thema met betreffende deelnemers. Dit informatieblad is in ontwikkeling.

Mijn antwoord op uw verzoek om een afspraak, is dat wij bekend zijn met ook uw zienswijze. Ik wijs dit verzoek bij deze dan ook af. 

Met vriendelijke groet,

(Sascha) Ruster

Directeur


Nu zou je dus zeggen, de Raad weet waar die mee bezig is, het goed doet, maar ja, dan komen er dit soort posts langs op LinkdIn en daar moet Herken Ouderverstoting uiteraard wat van vinden:

Gerbrand van der Koogh Dat de Raad onderzoek naar eigen inzicht mag inrichten betekent nog niet dat de actuele wetenschappelijke standaarden mogen worden geschonden. Dat is helaas wel wat stelselmatig gebeurt. De maatschappelijk werkers van de raad zijn volgens de huidige wetenschappelijke standaarden niet gekwalificeerd om vast te stellen wat er met en tussen kind en ouders aan de hand is, en de gedragswetenschappers die mede ondertekenen hebben doorgaans kind en ouders nooit gezien, waardoor zij de gedragsregels van hun eigen professie schenden .. Voor de rechter geldt dat deze bij externe adviezen als voorvraag dient te onderzoeken of de onderzoeker voldoende gekwalificeerd is, of het onderzoek aan de actuele normen voldoet, en of het onderzoek de in de procedure voorliggende vragen adresseert. Wegens gebrek aan kennis en tijd blijven de voor een deugdelijk en eerlijk proces benodigde voorvragen meestal onbeantwoord.

Incompetent is m.i. een betere term. Men richt zich nog altijd op het beperkt gedefinieerde kindbelang; 'rust'. Dat ondertussen het gezinssysteem wordt verwoest, en meestal het contact met 1 van de ouders wordt verloren, wordt niet herkend als probleem, want na het 18e jaar zijn de RvdK en Bjz 'klaar', terwijl de ervaring leert dat die kinderen niet zelden jarenlang therapie en begeleiding nodig hebben tussen ~ 25 en 40 jr, o.a. vanwege de schade die is aangericht door de ongekwalificeerde (!) MW'ers die proberen vast te stellen wat er aan de hand is (psychodiagnostiek), en die proberen om hulp te verlenen (Psychotherapie). Voor beide taken zijn ze echter niet opgeleid...

https://www.kinderbescherming.nl/themas/g/gezag-en-omgang


Het wordt allemaal vervolgd en door Herken Ouderverstoting gevolgd, want we laten niemand nog langer wegkomen met deze zware vorm van kindermishandeling en ex-partner geweld:

Van: "Ruster Sascha" 
Onderwerp: Terugkoppeling 15 mei
Datum: 3 juni 2019

Beste deelnemers aan het gesprek op 15 mei jl over het thema ‘voorkomen van oudervervreemding/ouderverstoting’,

Allereerst nogmaals mijn hartelijke dank voor deelname aan dit gesprek, een inhoudelijk en emotioneel gesprek.

Zoals aangegeven, willen we als RvdK een aantal stappen zetten op dit thema, mede naar aanleiding van de uitkomst van het gesprek op 15 mei.

Stappen die gericht zijn op het vergroten van onze kennis, van de noodzaak van goede analyse en een herstelplan op maat. We zijn ons bewust dat dit geldt voor eigen medewerkers, maar ook voor de netwerkpartners die vaak eerder in beeld zijn dan de RvdK. Wat betreft analyse van casuïstiek, gaan we een eigen dossieronderzoek doen. Behalve voor eigen lering, willen we de uitkomst ook gebruiken voor preventie. Immers hoe eerder signalen worden herkend, hoe eerder de situatie kan worden gekeerd. Belang van tijdige inzet hulpverlening!

Na de zomer beleggen we een themabijeenkomst voor professionals, waarin oa opleiding aan bod komt en de inzichten van de themabijeenkomst op 15 mei.

Ten slotte, ons in ontwikkeling zijnde informatieblad zullen we steeds aanvullen, zodat dit een helpend document is voor onze professionals.

Met vriendelijke groet,
S. (Sascha) Ruster
Directeur
Raad voor de Kinderbescherming