Van: Marieke van Woerkom <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>
Onderwerp: Week van de kindermishandeling
Datum: 13 september 2019 om 16:25:45 CEST
Aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kopie: Annemarie van Mackelenbergh OVS <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

Geachte mevrouw Bakker,

Met interesse hebben wij de informatie gelezen die momenteel online beschikbaar is over de komende week van de kindermishandeling in november.

Wij vinden het jammer dat alleen de eerste drie vormen van kindermishandeling, seksueel misbruik, fysiek geweld en verwaarlozing behandeld worden. Er is namelijke een vierde, onbelichte vorm van kindermishandeling; pathogeen ouderschap/opvoeding.

Rond de 16.000 kinderen raken jaarlijks betrokken bij een complexe scheiding.  Zij verbreken het contact met een van de ouders, onder zwaar manipulatieve druk van de andere ouder. De gevolgen zijn desastreus. Het kind en de verstoten ouder raken mentaal zwaar beschadigd, waarbij de ouder die verstoot geen kans krijgt om aan zich zelf te werken.

Bij een complexe scheiding heeft, over het algemeen, een ouder een hoog conflict persoonlijkheid. Deze ouder vertoont kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis. Processtapeling en ‘ouderverstoting’ / a cross generational coalition with emotional cut off zijn het gevolg.

Ouders en kinderen worden tot op de dag van vandaag blootgesteld aan de bewuste handelingsonbekwaamheid binnen het Familierecht,  de Raad voor Kinderbescherming en de Jeugdhulpverlening. Er gaan miljarden om in de scheidingsindustrie; helaas zonder dat hiervoor enig bestaansrecht aan ten grondslag ligt. In plaats dat gezinnen ondersteund worden in de transitie van gezin-voor-de-scheiding naar gezin-na-de-scheiding, vindt het tegenovergestelde plaats vanuit de bewuste handelingsonbekwaamheid binnen de keten. Gezinnen raken nog meer beschadigd door inmenging van deze instanties na een scheiding. D.m.v. drang en dwang wordt het gezag van ouders momenteel enorm ondermijnd, een enorm schadelijke ontwikkeling voor de maatschappij. De OTS en UHP dienen als z.g. ‘oplossing’ waarbij vermeld wordt dat Nederland bovenaan staat met het aantal uit huis plaatsingen, geen vermelding om trots op te zijn.

Ook scholen kiezen partij voor een van de ouders. Zijn niet op de hoogte van deze vorm van kindermishandeling, en gaan vaak volledig af op de instructies van jeugdzorg, ondanks het feit dat het ouderlijk gezag boven de instructies van de medewerkers van jeugdzorg staat.

Er valt op dit gebied nog een wereld te  winnen. Landelijk informatie delen zonder daarbij volledig te zijn, doet een aanzienlijk deel van de maatschappij te kort. Is het mogelijk dat er informatie over pathogeen ouderschap/opvoeding aan het programma toegevoegd gaat worden? Wij stellen ons beschikbaar om aanvullende informatie aan te leveren.

Met vriendelijke groet,

Marieke van Woerkom
Secretaris