Onderwerp: week van de kindermishandeling 

Datum: 19 november 2018

Beste Sander,

We hebben jouw radiointerview vanochtend met interesse beluisterd. Wat echter nog steeds ontbreekt bij de aanpak van kindermishandeling is het bezitten van de benodigde expertise bij de huidige instanties.

Het vaststellen van kindermishandeling is extreem moeilijk. Een inschatting, expertise die je niet over kunt laten aan screening vanuit wijkteams of Veilig thuis. Hoe goed bedoeld ook, deze mensen bezitten deze expertise over het algemeen niet, en gaan vanuit onvermogen een extra grote veiligheid marge aanhouden. Met alle gevolgen van dien… Daarnaast bestaan er perverse prikkels binnen de werkwijze van deze instanties die een onnodige OTS of erger, UHP in de hand werken. Wat betreft een UHP, Nederland schijnt op dit gebied koploper te zijn, een zorgelijke ontwikkeling!

Ouders in scheiding durven in ieder geval geen beroep te doen op de bovenstaande instanties; wij raken onze kinderen kwijt en krijgen ze niet meer terug. Een trieste constatering!

Er bestaan 4 vormen van kindermishandeling:

  1. incest
  2. geweld
  3. verwaarlozing
  4. pathogeen ouderschap > de veroorzaker van ouderverstoting na scheiding 

Zelfs de projectgroep 'visiedocument echtscheiding met kinderen' van de rechtspraak, waarmee wij regelmatig in gesprek zijn, heeft aangegeven niet in staat te zijn dit onderscheid te kunnen maken. Ook jeugdzorg en de Raad zijn niet in staat het onderscheid te maken Het maakt hen momenteel bewust handelingsonbekwaam (!) en de rechtspraak  heeft deze zorgvraag bij ons neergelegd.

Medio februari 2019 komt Dr. Craig Childress, de expert op het gebied van kindermishandeling, c.q. ouderverstoting, naar Nederland, om met Nederlandse wetenschappers hierover in discussie te gaan en waar nodig bij te scholen. Het doel is om basis consensus te verkrijgen hoe de juiste vorm van kindermishandeling te kunnen vaststellen, zodat ouders en kinderen niet onnodig van elkaar gescheiden worden.

Een initiatief waaraan het platform van Andre Rouvoet vooralsnog geen (financiële) medewerking wenst te verlenen. Wij twijfelen dan ook sterk aan de daadkracht van het platform; waarbinnen het ook ontbreekt aan samenwerking met het OM en de nationale politie, twee belangrijke spelers binnen de keten. Ook twijfelen wij aan de inzet van de medewerkers van jouw eigen ministerie, die al jarenlang op de hoogte te zijn van deze problematiek maar op de een of andere manier niet daadwerkelijk in beweging te zetten zijn.

Ons advies; investeer op de juiste manier; in expertise en gedegen kennis. Vooralsnog is deze onvoldoende aanwezig.

Met vriendelijke groet,

Marieke van Woerkom