Vandaag begint pittig en interessant: Let op de wettelijke bevoegdheden die de wet aan de RvdK toekent... Ze hebben de plicht de rechtbank te informeren. Dat doen ze in veel gevallen niet op basis van vaststaande bewezen feiten. En toch moet de rechtbank hun advies serieus nemen.

De rechtbank verzoekt de Raad voor de Kinderbescherming om onderzoek naar o.m. de gezagssituatie, zorgregeling, en evt beschermingsmaatregelen.

RvdK deelt de rechtbank later mee de onderzoeksopdracht terug te geven vanwege het verzoek van de moeder en haar partner om een integriteitsonderzoek in te stellen naar diverse raadsmedewerkers. Hiertoe is geen aanleiding gezien, maar de Rvdk ziet dat voldoende vertrouwen van moeder in de Rvdk ontbreekt, waardoor de Rvdk niet in staat zal zijn de rechtbank goed te informeren over de situatie van de kinderen. Advies: onderzoek via NIFP.

De rechtbank accepteert dit niet: Rvdk is ogv de wet gehouden de rechter te adviseren. De wettelijke bevoegdheden RvdK maken bij uitstek mogelijk dat het door de rechtbank bevolen onderzoek wordt uitgevoerd. Juist omdat RvdK in belang kind informatie kan verzamelen als ouders en anderen niet bereid zijn die informatie te verstrekken. Onderzoek verloopt inderdaad beter met vrijwillige medewerking. In het belang van het kind kan dit echter niet betekenen dat als ouders zich maar blijven verzetten, onderzoek niet zal volgen. De kinderrechter *beveelt* RvdK om onderzoek te verrichten.

https://www.split-online.nl/kennisbank/uitspraken/36756?token=d8a245c791c298139aba16594f169941